Μετά τη χρήση τους και κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος οι πάγκοι της κουζίνας θα πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά από τα υπολείμματα των τροφίμων και να πλένονται με άφθονο νερό και απορρυπαντικό ώστε οι ρύποι να μαλακώνουν και να απομακρύνονται αποτελεσματικά.

  • Ο κάδος των απορριμμάτων αποτελεί εστία μικροβίων, γι’ αυτό θα πρέπει να διατηρείται καθαρός, να φέρει εσωτερικό σάκο και να έχει κάλυμμα εξαρτώμενο από το δοχείο.
  • Τα κατοικίδια ζώα πρέπει να απομακρύνονται από την κουζίνα.
  • Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ποτέ το ίδιο μαχαίρι για τον τεμαχισμό νωπών κρεάτων ή πουλερικών και στη συνέχεια ψημένων, αν δεν έχει μεσολαβήσει απολύμανση ή αλλαγή του μαχαιριού.
  • Δεν πρέπει να τοποθετούνται ποτέ πάνω στους πάγκους της κουζίνας ψημένα κρέατα ή πουλερικά αν προηγουμένως οι πάγκοι αυτοί έχουν χρησιμοποιηθεί για τον τεμαχισμό νωπών προϊόντων και δεν έχουν καθαριστεί.
  • Το ψυγείο πρέπει να διατηρείται καθαρό, με αεροστεγώς κλεισμένα τα φαγητά για να αποφεύγεται η γρήγορη φθορά τους.
  • Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές επιφάνειες κοπής: κρατήστε τα ωμά κρέατα, τα θαλασσινά και τα αβγά ξεχωριστά, για να ελαττώσετε την πιθανότητα εξάπλωσης βακτηρίων. Οι πλαστικές επιφάνειες κοπής αποτελούν καλή επιλογή γιατί δεν χαράζονται εύκολα. Μετά τη χρήση καθαρίστε τις με Χλωρίνη® KLINEX.
  • Μην αναμειγνύετε τις μαρινάδες, αλλά να κρατάτε ξεχωριστά αυτές για ωμό και αυτές για μαγειρεμένο κρέας.
  • Αν ήρθατε σε επαφή με ωμό κρέας πλύνετε αμέσως τα χέρια σας για να σταματήσετε τη διασπορά των μικροβίων.
  • Απολυμάνετε πετσέτες και πανάκια καθαρισμού: αφήστε τα να μουλιάσουν όλο το βράδυ σε αραιό διάλυμα Χλωρίνης® KLINEX, ξεπλύνετέ τα και στεγνώστε τα καλά. Σημαντικό: το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι ο καλύτερος τρόπος αποφυγής άμεσης ή έμμεσης επιμόλυνσης. Πλένουμε πάντα τα χέρια μας:
    • Μετά από την επίσκεψη στην τουαλέτα
    • Πριν την ανάληψη οποιασδήποτε εργασίας
    • Μετά από κάθε διάλειμμα (για καφέ, για τηλέφωνο, για το διάβασμα της εφημερίδας κ.λπ.)
    • Πριν την προετοιμασία του φαγητού
    • Μετά το πλύσιμο των λαχανικών
    • Μετά τον χειρισμό του ωμού κρέατος, πουλερικών, ψαριών, θαλασσινών ή χορταρικών
    • Πριν το φαγητό
    • Μετά το καθάρισμα του εξοπλισμού (στην κουζίνα) ή των πατωμάτων