Τι σχέση έχει η υγιεινή καθαριότητα με την πρόοδο των μαθητών

Σύμφωνα με μελέτες, το σχολικό περιβάλλον και η συναναστροφή των παιδιών με τους συνομηλίκους τους ευνοεί την ανάπτυξη κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων, που αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία θα στηρίξουν απαραίτητα προσόντα, όπως είναι η αυτοπεποίθηση, και άλλα αντίστοιχα, πολύτιμα για το μέλλον τους

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει πως η καθημερινή παρουσία των παιδιών στο σχολείο έχει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα. Πολύ συχνά όμως, για ποικίλους λόγους, τα παιδιά αναγκάζονται να απουσιάσουν από τις σχολικές αίθουσες με αποτέλεσμα να διακόπτεται η ομαλή ροή της πολύτιμης αυτής διαδικασίας.

enapedi

Ο συνηθέστερος λόγος απουσίας των παιδιών από το σχολείο είναι οι ιώσεις, καθώς ένα μικρό παιδί κρυολογεί περίπου 6-10 φορές το χρόνο. Γενικά, το σχολείο αποτελεί «φυτώριο» μικροβίων, αφού υπολογίζεται ότι η επιφάνεια ενός και μόνο θρανίου συγκεντρώνει κατά μέσο όρο 20.000 μικρόβια!

20000

Είναι χαρακτηριστικό ότι 130 εκατομμύρια σχολικών ημερών χάνονται κάθε χρόνο στις Η.Π.Α. εξαιτίας ασθενειών/λοιμώξεων κάθε είδους. Και δεν είναι μόνο οι απουσίες από το σχολείο, αλλά και οι παράπλευρες συνέπειες των παιδικών ασθενειών, πρώτον επειδή, κατά κανόνα, η ασθένεια μεταδίδεται και σε άλλα μέλη της οικογένειας και, δεύτερον, επειδή, εξαιτίας όλων αυτών, οι γονείς αναγκάζονται να λείπουν από τη δουλειά τους για να φροντίσουν τα παιδιά ή τους… εαυτούς τους!

130

Αν, όμως, τα σχολεία τηρούν με συνέπεια κανόνες υγιεινής και καθαριότητας, όπως το να φροντίζουν για την απολύμανση των επιφανειών στους χώρους τους με προϊόντα που περιέχουν υποχλωριώδες νάτριο, όπως η χλωρίνη KLINEX, τότε τα μικρόβια θα συναντήσουν ένα ιδιαίτερα εχθρικό περιβάλλον και θα υποχωρήσουν. Πάντως, όπως δείχνουν οι μελέτες, 40% των γονιών αγνοούν τις διαδικασίες υγιεινής και καθαριότητας που ακολουθούνται στα σχολεία των παιδιών τους.

tisekato

Συμπέρασμα: όπως επιβεβαιώνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ένα υγιεινό και καθαρό σχολικό περιβάλλον μπορεί να ενισχύσει άμεσα την υγεία των παιδιών και την αποτελεσματική μάθηση, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ανάπτυξη υγιών ενηλίκων, ως καταρτισμένων και παραγωγικών μελών της κοινωνίας.

Γι’ αυτό και, μέσα από την πρωτοβουλία Καθαροί Ζούμε στο Σχολείο, η ΚLINEX έχει στόχο να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για τη μαθησιακή διαδικασία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων των παιδιών.