Skip to content
Κοινά μικρόβια & τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποφυγετε Την Τροφικη Δηλητηριαση: Κοινα Μικροβια & Τι Πρεπει Να Γνωριζετε

Βακτήρια που προκαλούν γαστρεντερίτιδα ή τροφική δηλητηρίαση:

  • Ο κίνδυνος μόλυνσης είναι υψηλότερος στα παιδιά, λόγω της έλλειψης ανοσίας και της σχετικά ανεπαρκούς υγιεινής. Η γαστρεντερίτιδα στα παιδιά είναι πιο συχνή.
  • Ο ροταϊός αποτελεί το συχνότερο αίτιο γαστρεντερίτιδας σε παιδιά και έχει τα ίδια ποσοστά εμφάνισης τόσο στις ανεπτυγμένες χώρες όσο και στις αναπτυσσόμενες.
  • Γαστρεντερίτιδα και διατροφή: Στις ανεπτυγμένες χώρες το Campylobacter jejuni αποτελεί την κυριότερη αιτία βακτηριακής γαστρεντερίτιδας, με τις μισές των περιπτώσεων να σχετίζονται με την κατανάλωση πουλερικών.
  • Το 15% των περιπτώσεων γαστρεντερίτιδας σε παιδιά προκαλείται από βακτήρια, με πιο συχνό το κολοβακτηρίδιο (Escherichia coli), τη σαλμονέλα, τη σιγκέλλα και τα καμπυλοβακτηρίδια.
    • Clostridium difficile
    • Bacillus cereus
    • Clostridium perfringens
    • Salmonella
    • Kολοβακτηρίδια (Escherichia coli)
    • Kαμπυλοβακτηρίδια
    • Ιοί, όπως ο νοροϊός, ο αντεροϊός και ο αστροϊός και ειδικότερα ο ροταϊός,αποτελούν τις κυριότερες αιτίες γαστρεντερίτιδας.

Αν τα τρόφιμα μολυνθούν με βακτήρια και παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές ώρες, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης για όσους τα καταναλώσουν.

Γνωρίζοντας πως μεταδίδεται η γαστρεντερίτιδα μπορούμε να προστατευτούμε ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να νοσήσουμε. Η μετάδοση της γαστρεντερίτιδας, εφόσον δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής είναι απλή: Τα μικρόβια που συνήθως υπάρχουν στο ωμό φαγητό και έρχονται σε επαφή με διάφορες επιφάνειες, όπως επιφάνειες κοπής, πάγκοι κ.λπ., είναι κυρίως βακτήρια.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σε όστρακα, σαλάτες και λαχανικά που αναπτύχθηκαν στο νερό ή στο χώμα, συναντώνται και ιοί. Τα βακτήρια και οι ιοί που μεταφέρονται στις διάφορες επιφάνειες της κουζίνας είναι πολύ εύκολο να προκαλέσουν ασθένεια σε όποιον έρθει σε επαφή με αυτές, γι’ αυτό και πρέπει να απολυμαίνονται πολύ καλά.

Με καλή απολύμανση, γαστρεντερίτιδα και τροφική δηλητηρίαση μπορούν να αποφευχθούν. Η ίδια λογική ισχύει και για επιφάνειες που αγγίζουμε συχνά με τα χέρια μας, όπως βρύσες, διακόπτες, αλατοπίπερο κ.λπ. Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης είναι διάφορα.

Τα προβλήματα προκαλoύνται κυρίως στο πεπτικό μας σύστημα και είναι στομαχόπονος, ναυτία, εμετός και διάρροια που συνήθως συνοδεύεται από πονοκέφαλο και πυρετό.