Τα μικρόβια εισβάλλουν στο σπίτι μας με διάφορα μέσα, όπως με τις τροφές, το νερό, τους ανθρώπους και τα ρούχα τους, τα ζώα, τα έντομα κ.λπ.Η μετάδοση του e coli για παράδειγμα, που είναι ένα πολύ κοινό μικρόβιο, μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και το ίδιο ισχύει για τη μετάδοση της γρίπης. Πού, λοιπόν, κρύβονται τα μικρόβια και τι μπορούμε να κάνουμε για την πρόληψη των ασθενειών και της γρίπης;
Η υγρασία επιτρέπει στα μικρόβια να αναπτύσσονται ταχύτερα. Έτσι, για την πρόληψη ασθενειών, οι νεροχύτες, οι αποχετεύσεις, οι τουαλέτες, τα πανιά κουζίνας, οι πετσέτες και τα σφουγγάρια χρειάζονται περιοδική απολύμανση.
Ορισμένα μικρόβια μπορούν να επιβιώσουν σε διάφορες επιφάνειες όπως πάγκοι κουζίνας, νεροχύτες κ.λπ. έως και αρκετές ώρες. Με την απολύμανση των επιφανειών αυτών μπορείτε να τα εξουδετερώσετε.
Σε πολλές περιπτώσεις, αρκεί μόνο ένα σωματίδιο ιού για να αρρωστήσετε. Για το λόγο αυτό, το συχνό πλύσιμο των χεριών και η απολύμανση των επιφανειών με τη βοήθεια της KLINEX αποτελούν σημαντικά μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσης των νόσων που προκαλούνται από ιούς και για την πρόληψη ασθενειών.
Πώς μεταδίδεται όμως η γρίπη; Για να κατανοήσουμε τις δυνατότητες των μικροβίων πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε ιδανικές συνθήκες, ένα βακτηρίδιο (για παράδειγμα) μπορεί, πολλαπλασιαζόμενο, να δώσει εκατομμύρια απογόνους σε λιγότερο από 8 ώρες!
Ένας βασικός τρόπος μετάδοσης των μικροβίων είναι τα χέρια μας, γι’ αυτό και πρέπει να τα πλένουμε συχνά. Ένας άλλος συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης είναι τα διάφορα σφουγγάρια, βετέξ, πετσέτες, επιφάνειες με τις οποίες ερχόμαστε συχνά σε επαφή (πχ. ακουστικό τηλεφώνου, διακόπτες, πόμολα κ.λπ.).
Ένας συνήθης μηχανισμός μετάδοσης γρίπης και άλλων μικροβίων ή ιών, είναι η διασπορά με σταγονίδια. Όταν ένα άτομο που είναι άρρωστο βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει, σταγονίδια που περιέχουν τον ιό διασπείρονται με ορμή στον αέρα και σε αρκετά μεγάλη απόσταση. Στη συνέχεια ο ιός μπορεί να μεταδοθεί σε έναν υγιή άνθρωπο με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.
Άμεση μετάδοση: Τα σταγονίδια με τον ιό μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό ενός υγιούς ατόμου από τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια του.
Έμμεση μετάδοση: Σταγονίδια με τον ιό μπορεί να επικαθίσουν σε μια επιφάνεια (π.χ. στο τραπέζι, στο ακουστικό του τηλεφώνου, σε διακόπτες, πόμολα κ.λπ.) και από εκεί να μεταφερθούν στα χέρια του επόμενου ανθρώπου που θα πιάσει την επιφάνεια αυτή. Η επαφή των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια μπορεί να μεταφέρει τη μόλυνση στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και ο άνθρωπος να νοσήσει. Τα χέρια και οι επιφάνειες με τις οποίες έρχονται σε επαφή παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αλυσίδα μετάδοσης των μικροβίων.
Δεν είναι όμως μόνο η γρίπη και οι ιώσεις του αναπνευστικού ή η μετάδοση του ecoli. Τα ωμά τρόφιμα, τα κατοικίδια κ.λπ., θα μπορούσαν να είναι φορείς μικροβίων και να μας κάνουν να αρρωστήσουμε.
Αν τα τρόφιμα μολυνθούν με βακτήρια και παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές ώρες, τότε τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης για όσους τα καταναλώσουν.
Ορισμένα τρόφιμα που έχουν συνδεθεί με τη γαστρεντερίτιδα είναι το ωμό ή μισοψημένο κρέας, το κοτόπουλο, τα θαλασσινά και τα αβγά καθώς και τα ωμά βλαστάρια, το μη παστεριωμένο γάλα και τα μαλακά τυριά καθώς και οι χυμοί φρούτων και λαχανικών.