Η αλλεργία είναι μια έντονη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε συγκεκριμένα εξωτερικά ερεθίσματα, στα οποία έχει προηγηθεί ευαισθητοποίηση.

Τα ακάρεα είναι η κύρια πηγή αλλεργιογόνων ουσιών της οικιακής σκόνης. Ακάρεα αναπτύσσονται σε κλινοσκεπάσματα, χαλιά, έπιπλα (μαξιλάρια καναπέ κ.λπ.) ενώ τα υπολείμματά τους μπορεί να βρεθούν σε όλες τις επιφάνειες του σπιτιού αλλά και στην ατμόσφαιρα.

  • Υπολογίζεται ότι το 5%-30% του πληθυσμού έχει κάποια ευαισθησία στα ακάρεα.
  • Υπολείμματα από ακάρεα στη σκόνη μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στην αναπνευστική οδό, που εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως βήχας, ρινίτιδα ή συμπτώματα άσθματος.
  • Η μείωση του πληθυσμού των ακάρεων στο οικιακό περιβάλλον σχετίζεται με τη μείωση των συμπτωμάτων που οφείλονται σε αυτά.
  • Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αλλεργιών από ακάρεα απαιτεί την απομάκρυνσή τους από όλα τα σημεία όπου αυτά αναπτύσσονται.

Επίσης, τα σωματίδια γύρης ή σωματίδια προερχόμενα από γύρη είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες. Αν και τα σωματίδια γύρης προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον, είναι σύνηθες, την άνοιξη και το καλοκαίρι, να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους μέσω του αερισμού των χώρων, αλλά και με τη συνήθη ανθρώπινη δραστηριότητα, δεδομένου ότι η γύρη μεταφέρεται μέσω των ρούχων ή των παπουτσιών. Η παρουσία γύρης αποτελεί εποχικό φαινόμενο.

Κατοικίδια ζώα: αλλεργιογόνα με τη μορφή σωματιδίων μπορεί να προέρχονται από ζώα, όπως η γάτα ή ο σκύλος. Αυτά τα σωματίδια μπορεί να επικάθονται σε επιφάνειες, αλλά και να αιωρούνται στην εσωτερική ατμόσφαιρα των σπιτιών.

Επίσης, η μούχλα και οι σπόροι της μπορεί να σχηματιστούν όταν υπάρχει υγρασία, όπως στα μπάνια, στις κουρτίνες του μπάνιου κ.λπ.