Το κοινό κρυολόγημα είναι μια πολύ συνήθης ίωση. Μπορεί να προκληθεί από 200 διαφορετικούς τύπους ιών. Η έξαρση αυτού του τύπου ίωσης παρατηρείται κατά την άνοιξη. Προκαλείται κυρίως από:

  1. Τον Ρινο-ιό (40% των κοινών κρυολογημάτων)
  2. Τον Κορόνο-ιό (30% των κοινών κρυολογημάτων
  3. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις οφείλονται σε λιγότερο διαδεδομένους ιούς

Οι υπόλοιπες περιπτώσεις οφείλονται σε λιγότερο διαδεδομένους ιούς.
Τα συμπτώματα του κρυολογήματος με τη σειρά που εμφανίζονται, είναι πονόλαιμος, φτέρνισμα, καταρροή και βούλωμα μύτης, χαμηλός πυρετός – κυρίως στα παιδιά. Τα συμπτώματα μπορούν να διαρκέσουν πάνω από 7 μέρες. Όμως, για διάστημα έως και 3 εβδομάδων ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει στις ρινικές εκκρίσεις και να είναι δυνατή η μετάδοσή του.
Η γρίπη επηρεάζει όλες τις ηλικίες και εμφανίζεται τον χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης. Υπάρχουν 3 τύποι γρίπης: Α, Β και Γ. Ο τύπος Α αλλάζει συνεχώς, εμφανίζεται με μορφή επιδημίας και παρουσιάζει έντονα συμπτώματα. Ο πιο συνήθης τύπος γρίπης είναι ο Β. Ο Γ είναι αρκετά σπάνιος ιός.
Τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται αρκετές μέρες μετά τη μόλυνση και ο ιός είναι μεταδοτικός έως και 7 μέρες μετά από την εξαφάνιση των συμπτωμάτων.

Τα συμπτώματα γρίπης είναι, μεταξύ άλλων, ξαφνικός πυρετός, κρυάδες, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, κούραση, πονόλαιμος, καταρροή, ξηρός βήχας.