Μετάβαση στο περιεχόμενο
  1. Σπίτι/
  2. TIPS ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ/
  3. TIPS ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ/
  4. Πώς η καθαριότητα επηρεάζει την ψυχολογία και την παραγωγικότητά μας
meditation

Πώς η καθαριότητα επηρεάζει την ψυχολογία και την παραγωγικότητά μας

Summary background
Για να σου φτιάξει η διάθεση κάνε φασίνα!

Εννοείται ότι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και εργαζόμαστε επηρεάζει την ψυχολογία μας. Όσο ένας ακατάστατος και βρώμικος χώρος μας αποσυντονίζει, άλλο τόσο ένας καθαρός και οργανωμένος μας κάνει να νιώθουμε όμορφα και αυξάνει την παραγωγικότητά μας, όπως έχουν δείξει και οι σχετικές επιστημονικές έρευνες [1]. Καθαρός χώρος σημαίνει ψυχική ευεξία, μειωμένο άγχος, πιο ευχάριστη και πιο εύκολη καθημερινότητα. Κάνε την καθαριότητα συνήθειά σου και θα σου το ξεπληρώσει!

Ορίστε μερικές συμβουλές για να διατηρείς τον χώρο σου καθαρό και συγυρισμένο:

• Κάνοντας λίγες-λίγες τις δουλειές αλλά πιο τακτικά, η προοπτική της καθαριότητας θα σε αγχώνει λιγότερο. Πολλές μικρές, αυτοματοποιημένες κινήσεις γίνονται πιο άκοπα από μια τεράστια φασαριόζικη φασίνα.

• Πρωινή ρουτίνα. Ξεκινώντας την κάθε σου μέρα κάνε δύο τρία tasks στον αυτόματο. Μπορείς για παράδειγμα να αδειάζεις το πλυντήριο πιάτων ή να βάζεις πλυντήριο ρούχων όσο ετοιμάζεται ο καφές σου και σχεδιάζεις σιγά σιγά τη μέρα σου.

• Μπορείς να φυλάξεις κάπου στο μπάνιο το κατάλληλο καθαριστικό, όπως το εξειδικευμένο Klinex Spray Hygiene Μπάνιο, ώστε να μη χρειάζεται να ψάχνεις. Με ένα απλό πέρασμα, τα είδη υγιεινής και τα πλακάκια θα αστράφτουν, χωρίς υπολείμματα σαπουνιού, άλατα και βρομιές.

• Μην το κάνεις θέμα. Υιοθέτησε κάποιες απλές συνήθειες ώστε να μην χρειάζεται να το πολυσκέφτεσαι. Όπως το να καθαρίσεις την κουζίνα αμέσως μόλις μαγειρέψεις, πλένοντας τα σκεύη που χρησιμοποίησες, και τον πάγκο με το Klinex Spray Hygiene Κουζίνα, που αφαιρεί βρομιά και λίπη χωρίς χλώριο.

• Είναι σημαντικό να πετάς τα σκουπίδια καθημερινά. Ένας καθαρός κάδος που έχεις απολυμάνει με το Klinex Σπρέυ Hygiene Wild Flower θα σου δώσει μια αίσθηση ασφάλειας και ξενοιασιάς.

• Εάν αφήνεις χρησιμοποιημένα πιάτα, ποτήρια και ψίχουλα πάνω στο γραφείο σου υπάρχει ο κίνδυνος να λερώσεις τα χαρτιά σου και να μαζευτούν μυρμήγκια. Κράτα στο συρτάρι του γραφείου σου ένα πακέτο Klinex υγρά πανάκια καθαρισμού και καθάρισε με αυτό πριν αρχίσεις να δουλεύεις.

• Τα παπούτσια σου καλό είναι να μένουν στην είσοδο σε ένα καλάθι ή μια παπουτσοθήκη και να απολυμαίνεις τα πάνινα κάθε τόσο με το Klinex Σπρέυ Hygiene Cotton που εξουδετερώνει ιούς, βακτήρια και τις αιτίες που προκαλούν αλλεργίες.

• Το τακτικό ξεκαθάρισμα είναι απελευθερωτικό. Πέτα συνεχώς ό,τι δεν είναι απαραίτητο – τα περιττά αντικείμενα προκαλούν σύγχυση και στρες – και θα βιώσεις ένα αίσθημα επίτευξης και ικανοποίησης χάρη στην έκκριση ντοπαμίνης.

• Τι καλύτερο από την αγαπημένη σου μουσική που θα σε εμψυχώνει την ώρα που καθαρίζεις. Μπορείς να ακούσεις τις playlist που έχουμε ετοιμάσει για αυτές τις ώρες εδώ!.

• Μπορείς να το δεις και σαν …διαλογισμό: η χειρωνακτική και επαναλαμβανόμενη ασχολία είναι ιδανική για αυτοσυγκέντρωση και ονειροπόληση.

• Προφανώς δεν θα κάνεις καθαριότητα κάθε μέρα, αλλά εάν καθιερώσεις ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα θα σε βοηθήσει να κρατήσεις έναν ρυθμό. Έτσι η βρομιά δεν θα συσσωρεύεται και το καθάρισμα θα είναι ευκολότερο.

Όχι από χρέος αλλά με χαρά, φρόντιζε συνεχώς τον χώρο σου για να σε φροντίζει κι αυτός ;)

-----------

[1] Έρευνα του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου Princeton