Μετάβαση στο περιεχόμενο
cleaning the sofa

Συμβουλές για τους μανιακούς με την καθαριότητα

Δεν μπορείς να σταματήσεις το καθάρισμα; Περνάς το ίδιο σημείο ξανά και ξανά; Νιώθεις άγχος γιατί πρέπει να είναι όλα πάντα στην εντέλεια; Οι δικοί σου σου πετάνε σπόντες ότι το παρακάνεις; Τότε ίσως η καθαριότητα να σου έχει γίνει εμμονή.

Δεν είναι παράξενο. Συνειδητοποιώντας πόσα μικρόβια και μικροοργανισμοί μας περικυκλώνουν, είναι εύκολο να χάσουμε το μέτρο με την καθαριότητα. Θέλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να ζούμε σε ένα όσο το δυνατόν πιο ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον. Όμως ασφαλές περιβάλλον δεν σημαίνει απόλυτα αποστειρωμένο περιβάλλον. Οι άνθρωποι δεν είναι φτιαγμένοι γι’ αυτό. Το καλύτερο για εμάς και για τα μικρά μας είναι να μην το παρακάνουμε. Για παράδειγμα, τα μωρά χρειάζεται να «χτίσουν» το ανοσοποιητικό τους σύστημα παίζοντας στο χώμα και στη φύση.

☞ Το ήξερες; Η υπερβολική αποστείρωση στα μωρά συνδέεται με αλλεργίες. Αντίθετα η επαφή τους με μικρόβια τα βοηθάει να θωρακίσουν τον οργανισμό τους και να «χτίσουν» ένα πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα για όλη τους τη ζωή.

Μη νοιάζεσαι για την κοινωνική πίεση, δεν ζούμε σε περιοδικό. Δεν χρειάζεται να μπορείς να καθρεφτιστείς στα πλακάκια του μπάνιου. Όσο και να θέλουμε να έχουμε πάντα τον έλεγχο, η τελειότητα δεν πιάνεται, ούτε υπάρχει το απόλυτα καθαρό σπίτι, γιατί πολύ απλά συνεχίζουμε να ζούμε και να μπαινοβγαίνουμε και μαζί μας φυσικά και τα μικρόβια.

Άσε το πόσο χρόνο χάνεις καθαρίζοντας ξανά και ξανά τον ίδιο χώρο! Και μάλιστα χωρίς λόγο, γιατί, για παράδειγμα, όταν σφουγγαρίζεις με το Καθαριστικό Πατώματος Klinex Hygiene εξουδετερώνεις με ένα μόνο πέρασμα το 99,9% των ιών και βακτηρίων και όλες τις αιτίες αλλεργιών. Που σημαίνει πως κάθε έξτρα πέρασμα είναι χάσιμο χρόνου. Άσε τη σφουγγαρίστρα και βγες μια βόλτα! Ή αν είσαι πτώμα, ξεκουράσου! Θα νιώσεις σίγουρα καλύτερα μετά.

Tip 1: Κάνε μια λίστα με όλα τα πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις στον υπερβολικό χρόνο που σπαταλάς στο καθάρισμα.

Tip 2: Δοκίμασε να βάλεις timer για να συγκεντρωθείς και να περιορίσεις το χρόνο που σπαταλάς.

Tip 3: Κάνε λίστα με τις δουλειές του σπιτιού και με το που διαγράφεις κάτι, μην το ξανακουμπάς.

Σίγουρα είναι δύσκολο να αλλάξουμε βαθιά ριζωμένες συνήθειες. Η σχέση μας με την καθαριότητα συνδέεται με το άγχος και ορισμένες φορές χρειάζεται βοήθεια από έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας. Πάντως, όπως σε όλα τα πράγματα, η αρχή είναι το πιο δύσκολο. Κάνε απλά μια δοκιμή και θα δεις πόσο καλύτερα θα νιώσεις. Δεν χρειάζονται υπερβολές ούτε προς τη μία ούτε προς την άλλη κατεύθυνση, παν μέτρον άριστον.