Μετάβαση στο περιεχόμενο
fridge

Ψυγείο, κατάψυξη και άλλες παγερές σχέσεις

Απ’ έξω κουκλί, από μέσα… ας μην το συζητάμε.

Πώς θα φάμε και θα μαγειρέψουμε με όρεξη όταν το εσωτερικό του ψυγείου και της κατάψυξης είναι απωθητικό; Κάπου χύθηκε η σάλτσα, το συρτάρι γέμισε ξερά φυλλαράκια από μυρωδικά, το ράφι κολλάει από τη μαρμελάδα και ποιος ξέρει τι περιέχουν τα βαζάκια εκεί στο βάθος…

ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΤΡΑΦΤΕΙ  

Κάθε τόσο, ψυγείο και κατάψυξη χρειάζονται ένα καλό καθάρισμα και ξεκαθάρισμα. Ξεκινάμε αδειάζοντας όλα τα πράγματα από την ψύξη και τα αραδιάζουμε στον πάγκο. Στη συνέχεια αφαιρούμε όλα τα ράφια και τα συρτάρια, τα σαπουνίζουμε με απορρυπαντικό και ύστερα τα απολυμαίνουμε με Klinex Pure Hygiene Σπρέυ, προσέχοντας ιδιαίτερα τις αυγοθήκες (τα ωμά αυγά συχνά μεταφέρουν βακτήρια). Τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά.

Στη συνέχεια, επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία στο εσωτερικό του ψυγείου. Σκουπίζουμε και αφήνουμε να στεγνώσει με την πόρτα ανοικτή.

Εάν το ψυγείο δεν είναι Νo Frost θα χρειαστεί να κάνουμε απόψυξη αφού το βγάλουμε από την πρίζα και με την πόρτα ανοικτή για να λιώσει ο πάγος. Με την ειδική ξύστρα πάγου ή άλλο αντίστοιχο εργαλείο αφαιρούμε τα υπολείμματα πάγου από τα τοιχώματα, και ύστερα ακολουθούμε την ίδια διαδικασία καθαρισμού όπως και για τη ψύξη.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 

Ξαναβάζουμε μέσα στο ψυγείο τα ράφια και συρτάρια και τα τρόφ… Στοοοπ! Δεν τα πετάμε όπως να ‘ναι μέσα! Είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για οργάνωση.

Έτσι κάνουμε ευκολότερο το επόμενο καθάρισμα και διατηρούμε το ψυγείο μας πάντα καθαρό και οργανωμένο:

Αυτό που θα αλλάξει τη ζωή σου για πάντα είναι τα organizers ψυγείου. Αυτά τα πλαστικά, διάφανα δοχεία με χερουλάκι θα σε βοηθήσουν να διαχωρίζεις και να διατηρείς σε συγκεκριμένες θέσεις τα τρόφιμα, με εύκολη πρόσβαση. Ταυτόχρονα βλέπεις τι έχουν μέσα για να μην τα ξεχνάς και χαλάνε. 

Για να κερδίσεις χώρο στο ύψος μπορείς να προσθέσεις έξτρα ραφάκια με πόδια, μεταλλικά σαν αυτά που χρησιμοποιούμε για οργάνωση γραφείου.

Αν έχεις πολλά κουτάκια αναψυκτικών ή μπουκάλια μέσα στο ψυγείο πάρε θήκες για κουτάκια αναψυκτικών ή μπουκαλιών. Μπορείς να τα στοιβάξεις ξαπλωμένα μέσα στις θήκες και καθώς παίρνεις τα έξω έξω τα πίσω θα προχωράνε μόνα τους μπροστά για έξτρα προσβασιμότητα και ευκολία. 

Βάλε σως, καρυκεύματα, ελιές, κάπαρη σε περιστρεφόμενο δίσκο για εύκολη πρόσβαση, ιδανικά στο πάνω ράφι.

Στα συρτάρια φρούτων/λαχανικών μπορείς να φτιάξεις DIY διαχωριστικά κόβοντας και κρατώντας το κάτω μέρος από χαρτοσακούλες. Επιπλέον θα απορροφούν την υγρασία των λαχανικών σου εμποδίζοντας να αναπτυχθεί μούχλα. 

Βάλε μπροστά στα ράφια όσα λήγουν γρήγορα ή πρέπει να καταναλωθούν φρέσκα - φρέσκα και πιο πίσω αυτά που διατηρούνται περισσότερο.  

Για να θυμάσαι τι περιέχουν χαρτοσακούλες και τάπερ σημείωσε πάνω με μαρκαδόρο ώστε να τα βρίσκεις με μια ματιά.

Μην ξεχνάς να κλείνεις πάντα τα δοχεία με φαγητό για να διατηρείται φρέσκο και να μη μυρίζει το ψυγείο.

Tip: Η ιδανική θερμοκρασία για την ψύξη είναι στους 4°-5° C. Εάν το ψυγείο σου δεν έχει ενσωματωμένο θερμόμετρο, πάρε ένα ειδικό για ψυγεία. Μια ιδέα για να μην ανοιγοκλείνεις συνεχώς το ψυγείο το καλοκαίρι είναι να γεμίσεις μια μεγάλη κανάτα θερμός με κρύο νερό και να την έχεις πρόχειρη στον πάγκο της κουζίνας.