Μετάβαση στο περιεχόμενο
cleaning a trainer

Τα παπούτσια στο … χέρι (tips τακτοποίησης, πλύσιμο & απολύμανση)

Δες πως να κάνεις τα παπούτσια σου να δείχνουν σαν καινούργια

Πώς να διατηρούμε τα παπούτσια μας καθαρά και όμορφα; Και πώς να αποφεύγουμε τη μεταφορά μικροβίων στο εσωτερικό του σπιτιού;

Με τις σωστές συνήθειες όλα γίνονται! Πρώτο και κυριότερο: δεν μπαίνουμε με τα παπούτσια στο σπίτι. Σκουπίζουμε καλά τα παπούτσια μας στο χαλάκι, τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε παπουτσοθήκη στην είσοδο. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε να μεταφέρουμε στο σπίτι ό,τι πατήσαμε. Εάν γυρίζουμε από χωμάτινο ή σκονισμένο έδαφος (φύση, οικοδομή κλπ), βουρτσίζουμε τα παπούτσια μας πριν τα αποθηκεύσουμε. Όσο πιο πολύ μένει η βρομιά, τόσο πιο δύσκολα φεύγει.

Πλύσιμο

Τουλάχιστον δυο-τρεις φορές το χρόνο κάνουμε ένα καλό καθάρισμα σε όλα τα παπούτσια.

Πάνινα

Αφαιρούμε πρώτα τα κορδόνια και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ με Υγρό απολυμαντικό ρούχων Klinex Anti-odour που εξουδετερώνει τα βακτήρια και τις δυσάρεστες οσμές, ακόμα κι αυτές που προκαλούνται από την υγρασία.

Βουρτσίζουμε στεγνά τα παπούτσια για να φύγει η σκόνη.

Ύστερα σαπουνίζουμε όλη την επιφάνεια του παπουτσιού με τη βοήθεια μιας μαλακής βούρτσας και ένα μπολ με νερό και απορρυπαντικό.

Αφαιρούμε τους πάτους των παπουτσιών και επαναλαμβάνουμε το ίδιο.

Με μια σκληρότερη βούρτσα βουρτσίζουμε δυνατά τις σόλες και τυχόν λεκέδες.

Για πιο ριζική καθαριότητα, τοποθετούμε τα παπούτσια και τα κορδόνια σε μια πάνινη τσάντα με κλείσιμο ή σε ειδικό σάκο πλυσίματος και τα βάζουμε στο πλυντήριο σε σύντομο πρόγραμμα με κρύο νερό χωρίς στύψιμο. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν στον ήλιο.

Δερμάτινα

Ξεκινάμε βουρτσίζοντας. Διαλύουμε λίγο απορρυπαντικό σε ένα μπολ με νερό και με ένα πανί καθαρίζουμε ταμποναριστά το παπούτσι στα λερωμένα σημεία. Με ένα νωπό πανί αφαιρούμε τη σαπουνάδα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά.

Καστόρι

Για να καθαρίσουμε το καστόρι χρειαζόμαστε μια μαλακή βούρτσα ή ένα στεγνό σφουγγαράκι. Βουρτσίζουμε καλά όλη την επιφάνεια του παπουτσιού. Για τυχόν λεκέδες μπορούμε να προμηθευτούμε ειδική γόμα για καστόρι. Προσοχή! Ποτέ νερό γιατί μπορεί να αφήσει σημάδια.

Tip: Μπορούμε να βάλουμε ένα πλαστικό καλαπόδι στο εσωτερικό των παπουτσιών για να έχει περισσότερη αντίσταση στο τρίψιμο και ακόμα και στο πλυντήριο για να βοηθήσει να διατηρηθεί το σχήμα του παπουτσιού.

Απολύμανση

Επιστρέφοντας από ένα μέρος για του οποίου την υγιεινή έχουμε αμφιβολίες ή με υψηλό ρίσκο έκθεσης σε ασθένειες, μπορούμε προληπτικά, να απολυμάνουμε τα παπούτσια μας με τους εξής τρόπους:

Tip: Ποτέ δεν μοιραζόμαστε παπούτσια με άλλους γιατί οι μύκητες παραμονεύουν.